Czy mogę pić młody jęczmień podczas karmienia piersią?

Czy mogę pić młody jęczmień podczas karmienia piersią?

Pytanie od WAS

“Czy mogę pić młody jęczmień na oczyszczenie organizmu podczas karmienia piersią? Kazano mi to kupić, ale czytam że nie wolno… Zlecono mi Młody Jęczmień do picia 50 ml przez 10 dni”

 

Odpowiedź: 

Jęczmień jest BEZPIECZNY dla większości osób, jednak szczególną ostrożność w jego stosowaniu należy zachować w poniższych przypadkach: 

 

CIĄŻA:

Jęczmień jest BEZPIECZNY, gdy jest przyjmowany doustnie podczas ciąży w ilościach powszechnie występujących w żywności.
Jednak kiełki jęczmienia są POTENCJALNIE NIEBEZPIECZNE i nie powinny być spożywane w dużych ilościach podczas ciąży.

 

KARMIENIE PIERSIĄ:

Nie ma wystarczających wiarygodnych informacji na temat bezpieczeństwa przyjmowania jęczmienia podczas karmienia piersią. Pozostań po bezpiecznej stronie i unikaj używania. Jęczmień może mieć działanie przeczyszczające dla dziecka.

 

DZIECI: 

Nie stosować u dzieci jako środek leczniczy! Preparaty jęczmieniu zawierają barwniki jakie jak żółcień chinolinową i pomarańczową, które mają szkodliwy wpływ na aktywność i zdolność skupienia uwagi przez dzieci.  

 

CELIAKIA i NADWRAŻLIWOŚĆ NA GLUTEN:

Gluten zawarty w jęczmieniu jest przeciwwskazany w celiakii i może znacząco zaostrzyć przebieg choroby. Unikaj używania jęczmienia.

 

ALERGIA NA ZIARNA ZBÓŻ: 

Spożywanie jęczmienia może powodować reakcję alergiczną u osób uczulonych na inne ziarna zbóż, w tym żyto, pszenicę, owies, kukurydzę i ryż. Reakcja alergiczna jest również możliwa u osób uczulonych na trawę.

 

CUKRZYCA:

Jęczmień może obniżać poziom cukru we krwi. To zarazem jego zaleta i wada. Uważaj jeśli miewasz epizody spadku poziomu cukru. Jeśli chorujesz na cukrzycę twoje leki przeciwcukrzycowe mogą wymagać korekty przez lekarza!

 

ZABIEGI OPERACYJNE:

Jęczmień może obniżyć poziom cukru we krwi. Istnieje obawa, że ​​może to zakłócać kontrolę poziomu cukru we krwi podczas i po operacji. Przestań używać jęczmienia na co najmniej 2 tygodnie przed planowaną operacją.

 

A jakie Wy macie doświadczenia ze stosowania Młodego Jęczmienia? 

-> Porozmawiajmy w komentarzach

 

Jeszcze kilka ciekawostek…

Dzięki Wam przeglądnąłem najnowsze prace naukowe na temat Młodego Jęczmienia i to co znalazłem…

 

Zastosowanie Młodego Jęczmienia:

    • obniża ciśnienie krwi 
    • obniża poziom cholesterolu 

 

  • stosowany w celu zmniejszenia masy ciała 
  • spowalnia opróżnianie żołądka
  • jest bogaty w błonnik
  • umożliwia utrzymanie stabilnego poziom cukru we krwi i wywołać uczucie sytości, co może pomóc kontrolować apetyt.

 

    • jest pomocny w przypadku dolegliwości trawiennych, w tym biegunki, bólu brzucha i stanów zapalnych jelit

 

  • Jęczmień stosuje się również w profilaktyce raka – szczególnie nowotworu jelita grubego oraz czyraków!!!

 

 

Zastosowanie jęczmienia w dietetyce nie zaskakuje, ale czy was też zainteresowało przeciwnowotworowe działanie jęczmienia? Mnie bardzo… Poniżej kilka najciekawszych badań naukowych

 

Badania naukowe wykazały, że ekstrakty z Młodego Jęczmienia specyficznie hamują proliferację komórek raka jelita grubego bez jakiegokolwiek niepożądanego wpływu na komórki nabłonkowe okrężnicy. Uzyskane wyniki zapewnią uzasadnienie przyszłego rozwoju suplementów diety, które mogą być korzystne w chemoprewencji raka jelita grubego.
Kawka K, Lemieszek MK, Rzeski W. Chemopreventive properties of young green barley extracts in in vitro model of colon cancer. Ann Agric Environ Med. 2019;26(1):174‐181. doi:10.26444/aaem/102624

 

Odkrycia naukowe potwierdzają, że ekstrakt z Młodego Jęczmienia jest cennym środkiem terapeutycznym i może służyć do leczenia chorób związanym ze stresem oksydacyjnym.
Ruiz-Medina BE, Lerma D, Hwang M, et al. Green barley mitigates cytotoxicity in human lymphocytes undergoing aggressive oxidative stress, via activation of both the Lyn/PI3K/Akt and MAPK/ERK pathways. Sci Rep. 2019;9(1):6005. Published 2019 Apr 12. doi:10.1038/s41598-019-42228-4

 

Suplementacja młodych zielonych liści jęczmienia zawierających saponarynę zapobiega chorobom powodowanym przez stres oksydacyjny, takim jak nowotwory, stany zapalne i choroby sercowo-naczyniowe.
Kamiyama M, Shibamoto T. Flavonoids with potent antioxidant activity found in young green barley leaves. J Agric Food Chem. 2012;60(25):6260‐6267. doi:10.1021/jf301700j

No Comments

Post A Comment