Budujemy odporność Twojego dziecka
Zbliża się jesień… Nasze dzieci pójdą do szkoły, przeszkoli, spotkają się ze swoimi rówieśnikami. To piękny okres przynoszący dużo radości, pozytywnych emocji, a przede wszystkim wspierający prawidłowy rozwój. W tym czasie zadbajmy szczególnie o odporność naszych dzieci. Wahające się temperatury, mniejsza ilość światła słonecznego powoduje, że organizm dziecka ze zdwojoną siłą narażony jest na atak bakterii i wirusów.
Czym jest odporność dziecka?
To wewnętrzna siła naszego dziecka zapewniana przez sprawnie działający układ odpornościowy (immunologiczny). Dzięki niemu wirusy, bakterie, grzyby, a także alergeny nie mają wpływu na zdrowie naszych dzieci.
Z czego składa się i jak działa układ odpornościowy dziecka?
Układ odpornościowy można porównać do armii składającej się z rekrutów (limfocytów T i B). Powstają one w szpiku kostnym i grasicy, następnie szkolone są w migdałkach i węzłach chłonnych do walki z drobnoustrojami, a wszystko odbywa się pod baczną kontrolą śledziony.
W czasie infekcji dochodzi do zwiększonej produkcji limfocytów, powiększają się węzły chłonne i migdałki, które z kolei łatwo dostrzec i zbadać. Pole bitwy sprzątają makrofagi, które „zjadają” pozostałości bakterii i wirusów.
Od czego zależy, że niektóre dzieci chorują bardziej, a inne mniej?
Dziecko na świat przychodzi z wrodzoną odpornością (tzw. pierwotną, nieswoistą). Oczywiście istnieją choroby, które upośledzają wrodzoną odporność, ale są relatywnie rzadkie. Ocenia się, że częstość ich występowania wynosi 1/10 000. Nie uwzględniono w tej statystyce izolowanego niedoboru IgA, która jest najczęstszym wrodzonym niedoborem odporności, jednak zazwyczaj przebiega bezobjawowo.
Drugim rodzajem odporności dziecka jest odporność nabyta (tzw. swoista), która w dużej mierze zależy od nas samych. Możemy ją wzmocnić poprzez karmienie piersią dziecka, odpowiednio dobrane szczepienie, ale przede wszystkim zależy ona od stylu życia, profilaktyki i środowiska, w którym przebywa nasze dziecko.
Zapobiegać, aby nie leczyć…
4 PODSTAWOWE ATRYBUTY ZDROWEGO DZIECKA
Odporność Twojego dziecka zależy przede wszystkim od:
-
- aktywności fizycznej (minimalnie 60 minut 3x w tygodniu)
- środowiska (sprawdzaj jakość powietrza, obniż temperaturę w pokoju w 21oC)
- sposobu odżywiania i zbilansowania diety (dbaj o 5-6 regularnych posiłków, wprowadź pokarmy uodparniające)
- odpowiednia ilość odpoczynku i snu (co najmniej 8-10 godzin/dobę)
-
- Aktywność dziecka
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzieci powinny aktywnie spędzać czas przynajmniej 3 razy w tygodniu po godzinie. Badania naukowe jednoznacznie pokazują, że regularna aktywność fizyczna w znaczący sposób poprawia odporność dziecka w walce z infekcjami. Jeśli jednocześnie połączymy aktywny wypoczynek z przebywaniem na świeżym powietrzu np. w lesie, w parku, w górach, czy nad jeziorem zapewnimy naszemu dziecku prawidłowy rozwój pod kątem fizyczny, emocjonalnym, społecznym, intelektualny i twórczym. Warto upewnić się czy szkoła lub przedszkole zapewniają odpowiedni poziom aktywności naszemu dziecku.
Wniosek: Zadbaj, aby Twoje dziecko spędziło aktywnie czas, najlepiej 30 minut każdego dnia, w ramach możliwości na świeżym powietrzu.
-
- Środowisko
Zbliża się okres jesienno-zimowy, a z nim czas wzmożonego zanieczyszczenia powietrza. W celu określenia jakości powietrza stosowany jest wskaźnik Air Quality Index (AQI), który bierze pod uwagę głównie zanieczyszczenie pyłami PM 2,5 i PM 10 oraz dwutlenkiem azotu i tlenkiem węgla.
Jakość powietrza w Bielsku-Białej i okolicach sprawdzicie na:
http://www.bielsko.info/monitoring-jakosci-powietrza-on-line-bielsko-biala
Każdemu z pięciu wyznaczonych poziomów zanieczyszczenia przypisany jest kolor flagi:
Kolor flagi | wskaźnik Air Quality Index (AQI) | Jak spędzić czas z dzieckiem? |
---|---|---|
ZIELONY | AQI < 60 | Spędź czas z dzieckiem za świeżym powietrzu! Wybierz się z dzieckiem do lasu, parku, w góry lub nad jezioro. Nie ma żadnych ograniczeń do aktywności na zewnątrz. |
ŻÓŁTY | AQI 61-100 | Spędź czas z dzieckiem na świeżym powietrzu: w lesie, w parku, w górach, nad jeziorem. Jedynie u dzieci bardzo wrażliwych (m.in. chorujących na astmę) mogą pojawić się lekkie objawy np. kaszel. |
POMARAŃCZOWY | AQI 101-150 | Pozostań z dzieckiem w przydomowym parku lub placu zabaw ograniczając czas do 30 minut. Możesz rozważyć również wyjazd poza miasto. |
FIOLETOWY | AQI 201-300 | Zostań z dzieckiem w domu!!!Wyjedź z dzieckiem w miejsce, gdzie będziesz mógł spędzić z nim aktywnie czas na świeżym powietrzu – sprawdź wcześniej jakość powietrza w tym rejonie. |
Kolejnym bardzo ważnym aspektem jest zadbanie o odpowiednią temperaturę powietrza w domu. Przebywanie w nadmiernie ogrzanych pomieszczeniach osłabia układ odpornościowy naszego dziecka. Dziecko łatwiej zapada na infekcje kataralne, zapalenia gardła, uszu, oskrzeli i płuc.
Zalecane temperatury w pomieszczeniach: temperatura w pokoju dziennym nie powinna przekraczać 21°C, wyjątek stanowi pokój dziecka do 1 roku życia, w którym temperatura powinna być utrzymywana w graniach 22-23°C. W sypialni dziecka w nocy powinno być chłodniej o około 2°C, czyli między 19-20°C, natomiast najcieplej powinno być w łazience między 25-26°C
Wniosek: Spędzaj z dzieckiem aktywnie czas na świeżym powietrzu! Zmniejsz temperaturę w mieszkaniu do 21oC.
-
- Sposób odżywiania i zbilansowanie diety
Dobrze ułożony jadłospis Twojego dziecka dostarczy mu odpowiedniej ilości energii oraz niezbędnych witamin i minerałów. Poniżej przedstawiam 7 produktów uodparniających, o które warto wzbogacić dietę Waszego dziecka.
7 produktów uodparniających – wspomagające naturalną odporność Twojego dziecka
-
- Warzywa i owoce – źródło witamy C i ß-karotenu
Zapotrzebowanie Twojego dziecka na witaminy nieustannie się zmienia, szczególnie wzrasta w okresie infekcyjnym. Przyjmowanie większości witamin nie stwarza ryzyka przedawkowania i wystąpienia niekorzystnych działań, ponieważ ich nadmiar szybko wydalany jest przez nerki. Dotyczy to zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C.
Zawartość witaminy C w 100g produktu | |
porzeczki czarne | 182,2 mg |
natka pietruszki | 178 mg |
papryka czerwona | 144 mg |
brukselka | 94 mg |
brokuły | 83 mg |
truskawki | 66 mg |
kiwi | 59 mg |
pomarańcze | 49 mg |
Ponadto: chrzan, jarmuż, papryka zielona, szpinak, kalafior i kalarepa oraz poziomki, cytryna, grejpfrut |
Zawartość B-karotenu w 100g produktu | |
marchewka | 9938 µg |
natka pietruszki | 5410 µg |
jarmuż | 5350 µg |
szpinak | 4243 µg |
boćwina | 4020 µg |
szczaw | 3848 µg |
szczypiorek | 3400 µg |
papryka czerwona | 3165 µg |
morela | 1523 µg |
melon | 1100 µg |
Ponadto: brzoskwinia, śliwka, |
Zapotrzebowanie Twojego dziecka na witaminy nieustannie się zmienia, szczególnie wzrasta w okresie infekcyjnym. Przyjmowanie większości witamin nie stwarza ryzyka przedawkowania i wystąpienia niekorzystnych działań, ponieważ ich nadmiar szybko wydalany jest przez nerki. Dotyczy to zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C.
Warzywa cebulowe – źródło siarczków organicznych
Do warzyw cebulowych zaliczmy: cebulę, czosnek, por i szczypiorek.
Warzywa te zawierają również witaminy C, A, E, a także witaminy z grupy B, składniki mineralne: siarkę, selen, magnez, żelazo oraz olejki eteryczne. Dodatkowo czosnek i cebula zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.
Tran – nośnik dla witamin A,D,E,K + witamina D3
Warto wprowadzić nowy rytuał w trakcie śniadania: nawyk podawania dziecku 1 łyżkę tranu (1 kapsułkę) + witaminę D3 postaci kropelek. Tran poprawia wchłanianie witamin, które dostarczymy dziecku w czasie dnia w innych pokarmach, a witamina D3 oprócz poprawy gospodarki wapniowo-fosforanowej wpłynie korzystnie na odporność Twojego dziecka.
Zalecenia dotyczące przyjmowania witaminy D3
Noworodki i niemowlęta (0-12 miesięcy)Bez względu na sposób karmienia (karmienie piersią i/lub mlekiem modyfikowanym) zalecana jest suplementacja witaminy D od pierwszych dni życia:
a) od urodzenia do 6. miesiąca życia – dawka 400 IU/dobę
b) od 6. do 12. miesiąca życia – dawka 400–600 IU/dobę, w zależności od dobowej dawki witaminy D dostarczanej z pokarmem.
Dzieci i nastolatki (1–18 lat)a) dawka 800–2000 IU/dobę, zależnie od masy ciała, w okresie od września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli synteza skórna jest niewystarczająca
b) dawka 800–2000 IU/dobę (20,0–50,0 µg/dobę) u osób w wieku podeszłym przez cały rok, z uwagi na gorszą skuteczność wytwarzania witaminy D w skórze
Dorośli (>18. rż.) i osoby w wieku podeszłym (>65. rż.)a) dawka 800–2000 IU/dobę, zależnie od masy ciała, w okresie od września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli synteza skórna jest niewystarczająca
b) dawka 800–2000 IU/dobę (20,0–50,0 µg/dobę) u osób w wieku podeszłym przez cały rok, z uwagi na gorszą skuteczność wytwarzania witaminy D w skórze.
Kobiety w ciąży i karmiące piersiąa) kobiety planujące ciążę powinny stosować suplementację zgodnie z wytycznymi dla dorosłych
b) dawka 1500–2000 IU/dobę
Fermentowane produkty mleczne oraz kiszonki – stymulacja wzrostu „naturalnych probiotyków”
Produkty takiej jak jogurt, kefir, maślanka, a także mleko acidofilne zawierają bakterie fermentacji mlekowej, które hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Kwas mlekowy zawarty w produktach kiszonych stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Wśród kiszonek najbardziej polecana jest kapusta kiszona.
Ryby morskie – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 wzmacniają odpowiedź układu odpornościowego dziecka na patogeny. Szczególnie należy pamiętać w diecie o sardynkach, łososiu, makreli, śledziu i tuńczyku, a także oleju lnianym i rzepakowym.
Produkty bogate w cynk – ochrona przed wolnymi rodnikami
Zaliczamy do nich: nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak, szparagi oraz produkty pełnoziarniste, a także wołowinę i inne czerwone mięsa.
Wniosek: Z każdej grupy pokarmów uodparniających wybierz jeden i wprowadź do codziennej diety Twojego dziecka. Nie zapomnij o dobroczynnym działaniu tranu i witaminy D3.
Odpowiednia ilość odpoczynku i snu
Zdrowy sen to ważny element prawidłowego rozwoju dziecka oraz budowania odporności, szczególnie w okresie infekcyjnym. Sprawdź, ile Twoje dziecko powinno spać w ciągu doby:
Rekomendowana dobowa ilość snu dla poszczególnych grup wiekowych według publikowanych w 2015 roku badań wykonanych przez amerykańską National Sleep Foundation.noworodek/młodsze niemowlę
0–3 m-ce > 14–17h
niemowlę
4–11 m-cy > 12–15
małe dziecko
1–2 lat > 11–14
przedszkolak
3–5 lat > 10–13
dziecko w wieku szkolnym
6–13 lat > 9–11
nastolatek
14–17 lat > 8–10
młody dorosły
18–25 lat > 7–9
dorosły
26–64 lat > 7–9
osoba starsza
>65 lat > 7–8
Wniosek: Zapewnij Twojemu dziecku odpowiednią ilość snu.
Pamiętaj!
Zadbaj, aby Twoje dziecko spędziło aktywnie czas, najlepiej 30 minut każdego dnia, w ramach możliwości na świeżym powietrzu.
Spędzaj z dzieckiem aktywnie czas na świeżym powietrzu! Zmniejsz temperaturę w mieszkaniu do 21oC.
Z każdej grupy pokarmów uodparniających wybierz jeden i wprowadź do codziennej diety Twojego dziecka. Nie zapomnij o dobroczynnym działaniu tranu i witaminy D3.
Zapewnij Twojemu dziecku odpowiednią ilość snu.
No Comments