fbpx

Budujemy odporność Twojego dziecka

Zbliża się jesień… Nasze dzieci pójdą do szkoły, przeszkoli, spotkają się ze swoimi rówieśnikami. To piękny okres przynoszący dużo radości, pozytywnych emocji, a przede wszystkim wspierający prawidłowy rozwój. W tym czasie zadbajmy szczególnie o odporność naszych dzieci. Wahające się temperatury, mniejsza ilość światła słonecznego powoduje, że organizm dziecka ze zdwojoną siłą narażony jest na atak bakterii i wirusów.

Czym jest odporność dziecka?

To wewnętrzna siła naszego dziecka zapewniana przez sprawnie działający układ odpornościowy (immunologiczny). Dzięki niemu wirusy, bakterie, grzyby, a także alergeny nie mają wpływu na zdrowie naszych dzieci.

Z czego składa się i jak działa układ odpornościowy dziecka?

Układ odpornościowy można porównać do armii składającej się z rekrutów (limfocytów T i B). Powstają one w szpiku kostnym i grasicy, następnie szkolone są w migdałkach i węzłach chłonnych do walki z drobnoustrojami, a wszystko odbywa się pod baczną kontrolą śledziony.

W czasie infekcji dochodzi do zwiększonej produkcji limfocytów, powiększają się węzły chłonne i migdałki, które z kolei łatwo dostrzec i zbadać. Pole bitwy sprzątają makrofagi, które „zjadają” pozostałości bakterii i wirusów.

Od czego zależy, że niektóre dzieci chorują bardziej, a inne mniej?

Dziecko na świat przychodzi z wrodzoną odpornością (tzw. pierwotną, nieswoistą). Oczywiście istnieją choroby, które upośledzają wrodzoną odporność, ale są relatywnie rzadkie. Ocenia się, że częstość ich występowania wynosi 1/10 000. Nie uwzględniono w tej statystyce izolowanego niedoboru IgA, która jest najczęstszym wrodzonym niedoborem odporności, jednak zazwyczaj przebiega bezobjawowo.

Drugim rodzajem odporności dziecka jest odporność nabyta (tzw. swoista), która w dużej mierze zależy od nas samych. Możemy ją wzmocnić poprzez karmienie piersią dziecka, odpowiednio dobrane szczepienie, ale przede wszystkim zależy ona od stylu życia, profilaktyki i środowiska, w którym przebywa nasze dziecko.

 

Zapobiegać, aby nie leczyć…

4 PODSTAWOWE ATRYBUTY ZDROWEGO DZIECKA

Odporność Twojego dziecka zależy przede wszystkim od:

    • aktywności fizycznej (minimalnie 60 minut 3x w tygodniu)
    • środowiska (sprawdzaj jakość powietrza, obniż temperaturę w pokoju w 21oC)
    • sposobu odżywiania i zbilansowania diety (dbaj o 5-6 regularnych posiłków, wprowadź pokarmy uodparniające)
    • odpowiednia ilość odpoczynku i snu (co najmniej 8-10 godzin/dobę)

    1. Aktywność dziecka

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzieci powinny aktywnie spędzać czas przynajmniej 3 razy w tygodniu po godzinie. Badania naukowe jednoznacznie pokazują, że regularna aktywność fizyczna w znaczący sposób poprawia odporność dziecka w walce z infekcjami. Jeśli jednocześnie połączymy aktywny wypoczynek z przebywaniem na świeżym powietrzu np. w lesie, w parku, w górach, czy nad jeziorem zapewnimy naszemu dziecku prawidłowy rozwój pod kątem fizyczny, emocjonalnym, społecznym, intelektualny i twórczym. Warto upewnić się czy szkoła lub przedszkole zapewniają odpowiedni poziom aktywności naszemu dziecku.

Wniosek: Zadbaj, aby Twoje dziecko spędziło aktywnie czas, najlepiej 30 minut każdego dnia, w ramach możliwości na świeżym powietrzu.

    1. Środowisko

Zbliża się okres jesienno-zimowy, a z nim czas wzmożonego zanieczyszczenia powietrza. W celu określenia jakości powietrza stosowany jest wskaźnik Air Quality Index (AQI), który bierze pod uwagę głównie zanieczyszczenie pyłami PM 2,5 i PM 10 oraz dwutlenkiem azotu i tlenkiem węgla.

Jakość powietrza w Bielsku-Białej i okolicach sprawdzicie na:

http://www.bielsko.info/monitoring-jakosci-powietrza-on-line-bielsko-biala

Każdemu z pięciu wyznaczonych poziomów zanieczyszczenia przypisany jest kolor flagi:

Kolor flagiwskaźnik Air Quality Index (AQI)Jak spędzić czas z dzieckiem?
ZIELONYAQI < 60Spędź czas z dzieckiem za świeżym powietrzu! Wybierz się z dzieckiem do lasu, parku, w góry lub nad jezioro. Nie ma żadnych ograniczeń do aktywności na zewnątrz.
ŻÓŁTYAQI 61-100Spędź czas z dzieckiem na świeżym powietrzu: w lesie, w parku, w górach, nad jeziorem. Jedynie u dzieci bardzo wrażliwych (m.in. chorujących na astmę) mogą pojawić się lekkie objawy np. kaszel.
POMARAŃCZOWYAQI 101-150Pozostań z dzieckiem w przydomowym parku lub placu zabaw ograniczając czas do 30 minut. Możesz rozważyć również wyjazd poza miasto.
FIOLETOWYAQI 201-300Zostań z dzieckiem w domu!!!Wyjedź z dzieckiem w miejsce, gdzie będziesz mógł spędzić z nim aktywnie czas na świeżym powietrzu – sprawdź wcześniej jakość powietrza w tym rejonie.

Kolejnym bardzo ważnym aspektem jest zadbanie o odpowiednią temperaturę powietrza w domu. Przebywanie w nadmiernie ogrzanych pomieszczeniach osłabia układ odpornościowy naszego dziecka. Dziecko łatwiej zapada na infekcje kataralne, zapalenia gardła, uszu, oskrzeli i płuc.

Zalecane temperatury w pomieszczeniach: temperatura w pokoju dziennym nie powinna przekraczać 21°C, wyjątek stanowi pokój dziecka do 1 roku życia, w którym temperatura powinna być utrzymywana w graniach 22-23°C. W sypialni dziecka w nocy powinno być chłodniej o około 2°C, czyli między 19-20°C, natomiast najcieplej powinno być w łazience między 25-26°C

Wniosek: Spędzaj z dzieckiem aktywnie czas na świeżym powietrzu! Zmniejsz temperaturę w mieszkaniu do 21oC.

    1. Sposób odżywiania i zbilansowanie diety

Dobrze ułożony jadłospis Twojego dziecka dostarczy mu odpowiedniej ilości energii oraz niezbędnych witamin i minerałów. Poniżej przedstawiam 7 produktów uodparniających, o które warto wzbogacić dietę Waszego dziecka.

 

7 produktów uodparniających – wspomagające naturalną odporność Twojego dziecka

    1. Warzywa i owoce – źródło witamy C i ß-karotenu

Zapotrzebowanie Twojego dziecka na witaminy nieustannie się zmienia, szczególnie wzrasta w okresie infekcyjnym. Przyjmowanie większości witamin nie stwarza ryzyka przedawkowania i wystąpienia niekorzystnych działań, ponieważ ich nadmiar szybko wydalany jest przez nerki. Dotyczy to zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C.

Zawartość witaminy C w 100g produktu
porzeczki czarne 182,2 mg
natka pietruszki 178 mg
papryka czerwona 144 mg
brukselka 94 mg
brokuły 83 mg
truskawki 66 mg
kiwi 59 mg
pomarańcze 49 mg
Ponadto: chrzan, jarmuż, papryka zielona, szpinak, kalafior i kalarepa oraz poziomki, cytryna, grejpfrut

 

Zawartość B-karotenu w 100g produktu
marchewka 9938 µg
natka pietruszki 5410 µg
jarmuż 5350 µg
szpinak 4243 µg
boćwina 4020 µg
szczaw 3848 µg
szczypiorek 3400 µg
papryka czerwona 3165 µg
morela 1523 µg
melon 1100 µg
Ponadto: brzoskwinia, śliwka,

Zapotrzebowanie Twojego dziecka na witaminy nieustannie się zmienia, szczególnie wzrasta w okresie infekcyjnym. Przyjmowanie większości witamin nie stwarza ryzyka przedawkowania i wystąpienia niekorzystnych działań, ponieważ ich nadmiar szybko wydalany jest przez nerki. Dotyczy to zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C.

Warzywa cebulowe – źródło siarczków organicznych

Do warzyw cebulowych zaliczmy: cebulę, czosnek, porszczypiorek.

Warzywa te zawierają również witaminy C, A, E, a także witaminy z grupy B, składniki mineralne: siarkę, selen, magnez, żelazo oraz olejki eteryczne. Dodatkowo czosnek i cebula zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.

Tran – nośnik dla witamin A,D,E,K + witamina D3
Warto wprowadzić nowy rytuał w trakcie śniadania: nawyk podawania dziecku 1 łyżkę tranu (1 kapsułkę) + witaminę D3 postaci kropelek. Tran poprawia wchłanianie witamin, które dostarczymy dziecku w czasie dnia w innych pokarmach, a witamina D3 oprócz poprawy gospodarki wapniowo-fosforanowej wpłynie korzystnie na odporność Twojego dziecka.

Zalecenia dotyczące przyjmowania witaminy D3
Noworodki i niemowlęta (0-12 miesięcy)Bez względu na sposób karmienia (karmienie piersią i/lub mlekiem modyfikowanym) zalecana jest suplementacja witaminy D od pierwszych dni życia:
a) od urodzenia do 6. miesiąca życia – dawka 400 IU/dobę
b) od 6. do 12. miesiąca życia – dawka 400–600 IU/dobę, w zależności od dobowej dawki witaminy D dostarczanej z pokarmem.
Dzieci i nastolatki (1–18 lat)a) dawka 800–2000 IU/dobę, zależnie od masy ciała, w okresie od września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli synteza skórna jest niewystarczająca
b) dawka 800–2000 IU/dobę (20,0–50,0 µg/dobę) u osób w wieku podeszłym przez cały rok, z uwagi na gorszą skuteczność wytwarzania witaminy D w skórze
Dorośli (>18. rż.) i osoby w wieku podeszłym (>65. rż.)a) dawka 800–2000 IU/dobę, zależnie od masy ciała, w okresie od września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli synteza skórna jest niewystarczająca
b) dawka 800–2000 IU/dobę (20,0–50,0 µg/dobę) u osób w wieku podeszłym przez cały rok, z uwagi na gorszą skuteczność wytwarzania witaminy D w skórze.
Kobiety w ciąży i karmiące piersiąa) kobiety planujące ciążę powinny stosować suplementację zgodnie z wytycznymi dla dorosłych
b) dawka 1500–2000 IU/dobę

Fermentowane produkty mleczne oraz kiszonki – stymulacja wzrostu „naturalnych probiotyków”
Produkty takiej jak jogurt, kefir, maślanka, a także mleko acidofilne zawierają bakterie fermentacji mlekowej, które hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Kwas mlekowy zawarty w produktach kiszonych stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Wśród kiszonek najbardziej polecana jest kapusta kiszona.

Ryby morskie – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 wzmacniają odpowiedź układu odpornościowego dziecka na patogeny. Szczególnie należy pamiętać w diecie o sardynkach, łososiu, makreli, śledziu i tuńczyku, a także oleju lnianym i rzepakowym.

Produkty bogate w cynk – ochrona przed wolnymi rodnikami
Zaliczamy do nich: nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak, szparagi oraz produkty pełnoziarniste, a także wołowinę i inne czerwone mięsa.
Wniosek: Z każdej grupy pokarmów uodparniających wybierz jeden i wprowadź do codziennej diety Twojego dziecka. Nie zapomnij o dobroczynnym działaniu tranu i witaminy D3.

Odpowiednia ilość odpoczynku i snu
Zdrowy sen to ważny element prawidłowego rozwoju dziecka oraz budowania odporności, szczególnie w okresie infekcyjnym. Sprawdź, ile Twoje dziecko powinno spać w ciągu doby:

Rekomendowana dobowa ilość snu dla poszczególnych grup wiekowych według publikowanych w 2015 roku badań wykonanych przez amerykańską National Sleep Foundation.noworodek/młodsze niemowlę
0–3 m-ce > 1417h

niemowlę
4–11 m-cy > 1215

małe dziecko
1–2 lat > 1114

przedszkolak
3–5 lat > 1013

dziecko w wieku szkolnym
6–13 lat > 911

nastolatek
14–17 lat > 810

młody dorosły
18–25 lat > 79

dorosły
26–64 lat > 79

osoba starsza
>65 lat > 78

Wniosek: Zapewnij Twojemu dziecku odpowiednią ilość snu.

 

Pamiętaj!

Zadbaj, aby Twoje dziecko spędziło aktywnie czas, najlepiej 30 minut każdego dnia, w ramach możliwości na świeżym powietrzu.

Spędzaj z dzieckiem aktywnie czas na świeżym powietrzu! Zmniejsz temperaturę w mieszkaniu do 21oC.

Z każdej grupy pokarmów uodparniających wybierz jeden i wprowadź do codziennej diety Twojego dziecka. Nie zapomnij o dobroczynnym działaniu tranu i witaminy D3.

Zapewnij Twojemu dziecku odpowiednią ilość snu.

 

No Comments

Post a Comment